Anja Pascal, hoe ik het penseel ter hand nam

Een jaar of 15 geleden kwam ik voor de eerste keer in het museum van Jopie Huisman in Workum.

Zijn fantastische tekeningen, zo verfijnd, zo sereen, zo mooi. Deze lompenhandelaar, deze bijzondere kunstenaar, met zijn eigen stijl, die oude lompen en versleten schoenen tot kunst wist te verheffen.

Dat was mijn eerste echte “kunstervaring” en heeft mij diep geraakt. Die dag is er bij mij iets ontwaakt.

Destijds zat ik nog volop in mijn werkzame leven, ik had een eigen bedrijf: Kinderpartycentrum Apekooi in Groningen, mijn eigen kinderen nog klein dus drukte alom, zoals dat gebruikelijk is op die leeftijd.

Maar in 2013 heb ik mijn bedrijf verkocht en ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in kunst. Ik begon met tekenen aan de Klassieke Academie, waar de nadruk met name lag op het leren kijken…. Ontzettend leerzaam!

Maar de verplichting om wekelijks lessen volgen en werken in te leveren bleek geen goede combinatie met onze levensstijl waarin we vaak weg zijn en verre reizen maken. Toch bleef ik doorgaan met tekenen en schilderen want ik wilde vooral leren…

Uiteindelijk ging het toch weer kriebelen en heb ik me ingeschreven bij Art Partout, Academie voor Realistische schilderkunst in Deventer. Daar heb ik de basistechnieken voor het olieverf schilderen geleerd. Met olieverf op kleine paneeltjes, soms zelfs kijkend door een loep, voor mooie realistische werken, priegelwerk op de vierkante centimeter. Mijn favoriete onderwerpen waren -hoe kon het ook anders- oude versleten schoenen en knuffels.

Na 2 jaar fijnschilderen heb ik de overstap gemaakt naar acryl, mogelijk als reactie op het “klein” werken, wilde ik losbreken en nu vooral “groot” schilderen. De behoefte om “buiten de lijntjes” te gaan, staand te schilderen met grote streken en lange halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u vragen?

Wilt u ook een kunstwerk van mij in huis hebben ? Dat kan, ik verkoop de meeste van mijn werken maar ik maak ook opdrachten op maat. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.